Menu

Behoud je personeel met goede onboarding

Benieuwd hoe een juist onboarding proces kan helpen bij het behoud van je technische medewerkers? Wij geven je graag een aantal waardevolle tips. Oh en met deze tips creër je ook nog eens ware ‘merk – ambassadeurs’ voor je bedrijf.

Een goed inwerktraject draagt bewezen bij aan een verlaagde uitstroom van (nieuw) personeel. Met de Nationale Techniekdag richten wij ons als sociale onderneming ook op het behoud van technisch personeel en met deze tips & tricks kan jij je verloop van nieuw personeel dan ook omlaag brengen.

Laten we beginnen bij het begin; waar het vroeger wellicht nog van (groter) belang was dat je als medewerker een goede eerste indruk maakte, is het nu belangrijker dan ooit dat je als werkgever een goede start maakt. Niet alleen wat betreft veiligheid en voor het juiste gebruik van technisch materiaal – en machines, maar ook voor een goede match met de bedrijfscultuur én collega’s.  

Je kan nooit een tweede eerste indruk maken, dus gebruik het moment goed!

Onboarding is een mooie term voor het ‘inwerkproces’, maar omvat hierbij ook de periode vóórdat de nieuwe medewerker daadwerkelijk is begonnen.

Hierbij een aantal voordelen van een goed opgezet onboardingsproces:

  • Lager verloop in de eerste zes maanden
  • Vanaf dag één voelen nieuwe medewerkers zich betrokken bij het bedrijf
  • Direct positieve uitdragers van het bedrijf – dit genereerd positieve ‘mond tot mond reclame’, voor nieuwe collega’s en natuurlijk voor nieuwe omzetkansen.
  • Eenheid in het uitdragen van de bedrijfscultuur
  • Sneller productief, doordat relevante processen al in het begin goed uitgelegd zijn

Nu komt de hamvraag, waar begin je? Daar is een simpel antwoord voor; onboarden begint al zodra je de kandidaat informeert dat de baan voor hem/haar is.

Lees hieronder onze vijf tips voor een succesvol onboardingsproces voor technisch personeel:

Tip 1: Het eerste contact
Die eerste mail of het belletje waarin je de baan aanbied is van ontzettend groot belang. Maak er een WOW moment van en kom enthousiast over, laat zien dat je het ontzettend mooi zou vinden als de kandidaat voor jóu kiest.
Gefeliciteerd je hebt de baan” is niet écht meer van deze tijd; je nieuwe medewerker kiest immers ook voor jou.

Geef de planning aan met betrekking tot zijn/haar eerste dagen, op deze manier creëer je al direct betrokkenheid. Iets leuks toesturen naar de nieuwe medewerker en wellicht al een bedrijfsvideo en groet van de nieuwe collega’s werkt helemaal goed voor een verhoogde betrokkenheid.

Tip 2: Veiligheid
In onze branche is veiligheid van groot belang en dit begint bij dag één.
Leg de veiligheidsvoorschriften uit, zorg voor de juiste kleding – en uitrusting (indien van toepassing) en neem vooral de tijd in dit proces. Zorg voor een ‘Better safe then sorry’ gevoel, waarbij de nieuwe medewerker zich comfortabel voelt bij het stellen van vragen en zich van de noodzaak bewust is voor  het volgen van jullie veiligheidsvoorschriften.

Tip 3: Inwerken duurt langer dan één dag; zorg voor goede begeleiding
Je kan misschien wel denken dat alle informatie gedeeld is op dag één en dat de medewerker zijn weg kent in het pand of op de werk/bouwplaats; het inwerken stopt hier absoluut niet.
Zorg ervoor dat de nieuwe collega een ‘buddy’ krijgt en goed begeleid wordt, je zal merken dat dit zijn vruchten af gaan werpen. De nieuwe medewerker krijgt zo het gevoel dat je als bedrijf écht de tijd neemt en investeert in hem/haar. Een ervaren begeleider draagt tegelijkertijd bij aan het juiste gebruik van machines – en materiaal, goed voor de veiligheid van medewerkers én voor het behoud van waardevol materiaal.

Tip 4: Test de kennis en stimuleer ontwikkeling
Het sollicitatieproces en de CV kan nog zo goed zijn, juist in de technische sector is het van belang dat je goed op de hoogte bent van de aanwezige kennis van de nieuwe medewerker.
Neem ook hier de tijd om goed de aanwezige kennis van de nieuwe medewerker te testen en stel hier (indien nodig) de eerste werkzaamheden op af.
Mist er nog wat kennis? Stel een (kort) ontwikkelingsplan op. Zo zorg je, samen met de ‘buddy’, dat je een nieuwe medewerker hebt die niet alleen ontzettend betrokken is, maar ook werkt volgens jullie veiligheidsvoorschriften en direct een groeiplan heeft voor de komende periode.

Indien je goed gebruik maakt van bovenstaande tips, zal je zien dat de betrokkenheid én behoud van je medewerkers toeneemt. Heb jij zelf nog goede tips of voorbeelden van jouw inwerkproces? Stuur ze naar info@nationaletechniekdag.nl en wij delen ze graag verder.