Menu

Interview – Bart Jasperse

Directeur MEIKO en Voorzitter NVLG (Nederlandse Vereniging Leveranciers Grootkeukens)

Je bent Directeur van MEIKO en tevens Voorzitter van de Nederlandse Vereniging Leveranciers Grootkeukens. Hoe zijn de afgelopen maanden voor jou geweest?

De afgelopen maanden zijn zeer bijzonder en uitdagend geweest en ik ben ervan overtuigd dat er nog vele zullen volgen.  Als directeur van MEIKO zijn we iedere dag zeer druk geweest om onze omzet te borgen en om vooral samen met onze partners in gesprek te blijven. Gelukkig zijn we een zeer gezond bedrijf en kunnen we tegen een stootje.

Ook onze medewerkers hebben een enorme inzet getoond in deze uitdagende tijden, ik ben super trots op hun enthousiasme.

Corona gaat ons allemaal aan, niet alleen zakelijk maar zeer zeker privé.

Ook als voorzitter van de NVLG hebben we veel gesprekken gehad met onze leden vooral via de video call. Het behartigen van de belangen van deze bedrijven is prioriteit 1. Ook zij moeten met deze omstandigheden omgaan. Tijdens de vele gesprekken inspireren en motiveren we elkaar en kijken we ook vooral naar de toekomst. Ook vanuit de NVLG communiceren we met onze partners als het gaat om deelname aan beurzen en het horecaprotocol van Koninklijke Horeca Nederland ( KHN)


De horeca is een tijd lang dicht geweest. Zijn jullie leden ook actief in andere sectoren, zoals zorg?

De leden van de NVLG zijn actief in bijna alle marktsegmenten, uiteraard is de Horeca een enorm belangrijk segment. Ook zijn we actief binnen de overheid, zorg, onderwijs, marine, catering, industrie, ect.

In de Nederlandse horeca worden glazen vaak nog met de hand – en borstels gespoeld. Vind je dat een goede vaatwastechniek bedraagt aan het reduceren van COVID – 19 besmettingskans?

Vanuit de  NVLG wordt sterk geadviseerd om glazen, porcelein, bestek, ect te wassen in een professionele vaatwasmachine.

Watertemperatuur van ten minste 58C met de juiste chemicaliën is nodig om COVID-19 onschadelijk te maken. Afwassen in een spoelbak is dus zeker niet voldoende.

Vanuit de NVLG hebben we de sterke wens dat de huidige hygiënenormen voor de horeca en catering aangescherpt mogen worden. Kijk naar onze buurlanden waar het juist een verplichting is om te werken met glazenspoelmachines in de horeca..

We hopen uiteraard dat ons advies ter harte wordt genomen.


Heb je voor de lezer een aantal adviezen, waarmee de juiste inzet van grootkeuken aparatuur het risico op Covid – 19 besmetting kan verkleinen?

Blijf vooral de adviezen en richtlijnen (HACCP regels) vanuit de overheid opvolgen. Hygiëne en goede ventilatie is essentieel in de grootkeuken.

Onze website www.grootkeuken.nl staat vol met tips en tricks wat betreft het onderhoud, inzet, ect van uw keukenapparatuur.

Jullie zijn een speciale opleiding gestart voor grootkeukentechniek, in samenwerking met Wij Techniek en ROC Midden Nederland. Zou je hier iets meer over kunnen vertellen?

We willen vanuit de NVLG het vak “monteur” aanmoedigen. Er zijn te weinig jongens en meisjes die dit vak ambiëren. Terwijl de techniek en met name de grootkeukentechniek geweldig is.

Om e.e.a. te stimuleren zijn we samen met her ROC een partnership aangegaan.

Voor zowel zij-instromers als voor mbo-studenten zijn er twee keuzedelen ontwikkeld die de leerlingen als beginnend grootkeuken expert alles bijbrengt over de grootkeukentechniek.
Onderdeel A: Installeren, laat je kennis maken met de grote diversiteit aan apparatuur en installaties van de professionele keuken.
Onderdeel B: Service & Onderhoud, geeft jou het vertrouwen om als service en onderhoudsmonteur aan de slag te gaan.

Wil je meer weten over de Nederlandse Vereniging Leveranciers Grootkeukens? Of geïnteresseerd in de opleiding? Ga dan naar www.nvlg.nl