Menu

Interview – Monika van Laar deel 1

Monika van Laar – ICT Expert en Coach in Tech

Deze week in de spotlight Monika van Laar, een ervaringsdeskundige op het gebied van ICT en coaching! Monika deelt in dit interview haar persoonlijke lessen in haar carrière en verteld over haar werk. Volgende week zal ze je verder meenemen in haal wereld van coaching en geeft ze waardevolle adviezen om voor tech te kiezen.

Deel 1

Happy reading!

We zien je veel voorbij komen op Social Media en je zit al jaren in de tech industry. Vertel eens, wie is Monika van Laar?

Dat klopt😊 Zoals velen heb ik veel plezier met allerlei online programma’s. En omdat ik tech minded ben, creatief en nieuwsgierig,  ga ik vaak meteen kijken als er iets nieuws uitkomt. Ik ging HBO Informatica studeren in 1999 en had een geweldige studententijd in Eindhoven. Sinds 2004 werk ik met veel plezier in de ICT. Technologie is fantastisch, en het helpt jezelf én de wereld om vooruit te komen, zodat je tijd overhoudt om te verbeteren óf te genieten. Natuurlijk heb ik ook momenten gehad in mijn carrière dat het niet makkelijk was. Dan kreeg ik een reactie die ik niet verwachtte of wist ik niet hoe ik voor mezelf op moest komen. Allemaal levenslessen die mij dwongen keuzes te maken en uiteindelijk gebracht hebben tot waar ik nu ben.

Welke persoonlijke les leerde je al snel in je carrière?

Als je geen keuze maakt, dan wordt er voor je gekozen. Ik leerde dus heel vroeg verantwoordelijkheid te nemen voor mijn baan en keuzes, omdat het geen zin heeft als iemand anders voor je kiest. Klinkt heel logisch, maar aan het begin van je loopbaan ben je blij als je kansen krijgt, en ga je ervoor. Of je nou uren in de file moet staan of niet. Ik kende mijn waarde nog niet. Het onderhandelen over wat je behoefte is als persoon, kwam bij mij wat later. En ja, daardoor had ik flinke overspannenheid achter de rug. Het dwong me beter naar mezelf te kijken en voor mezelf te kiezen. Na deze lessen, ging ik altijd weer vrolijk en enthousiast door met mijn job, soms bij een andere werkgever. Deze lessen zou ik trouwens overal geleerd hebben, tech industrie of niet.

Het is jammer dat er veel vooroordelen zijn over Tech. Het zou saai zijn, of moeilijk, of echt voor mannen. Allemaal niet waar. Er zijn zoveel mogelijkheden, dat je het net zo uitdagend kunt maken als je wilt.

Vooral in Nederland zie je weinig vrouwen in de ICT. En als je dan vraagt wie ik ben; Ik ben een gewone meid. Een introvert. Ik hou van natuur, van dieren, van dansen, van mijn vrienden, series, reizen, persoonlijke ontwikkeling, en samen met mijn vriend zijn we een heus ‘nerd-couple’ en genieten we van het leven 😊

Jij bent al een lange tijd werkzaam binnen de tech industy als beheerder van applicaties en IT processen. Je gaf daarbij aan dat vrouwen toch op een andere manier naar problemen kijken, bijvoorbeeld bij ontwikkelen van apps. Met welke kwaliteiten verrijk jij apps?

Tegenwoordig ben ik vooral bezig met het zorgen dat onze app ontwikkelaars, coördinatoren, en beheerders goed hun werk kunnen doen. Zonder duidelijke processen zou elk team zijn eigen gang kunnen gaan in hun manier van werken. Ik ben verantwoordelijk voor het IT beleid en de IT processen, en dat deze duidelijk geïmplementeerd zijn in de IT organisatie. Je wilt namelijk afspraken hebben met elkaar zodat iedereen weet waar ze aan toe zijn en wat ze van elkaar kunnen verwachten. Doordat deze processen bestaan, kunnen we beter, veiliger en sneller de applicaties en systemen beheren, verbeteren en ontwikkelen. En daarmee helpen we uiteindelijk de eindklant, die veel sneller zijn product krijgt.

Een voorbeeldje: Zo is er een regel dat je onderhoud van een applicatie niet doet midden op een werkdag. De klant zou daar last van kunnen hebben, en de applicatie die hij nodig heeft zou onbereikbaar worden. En daarom spreken we dus met z’n allen af dat er een bepaalde ‘change window’ (tijdslot) is waarop de teams hun applicaties veilig en voorspelbaar kunnen updaten. Door de mensen op de IT afdeling deze regels te leren en ze ook te controleren, blijft het voor iedereen duidelijk.

Monika is haar eigen bedrijf als coach gestart genaamd Coaching @Moon. Volgende week meer over haar ervaringen als coach en deelt ze haar tips waarom de Tech industry echt een leuke branche is om in te werken.